Har du rod i hormoner efter p-piller eller anden hormonel prævention? Så er du ikke alene. Derfor giver jeg dig inspiration til, hvad du kan gøre for at skabe balance i dine hormoner igen – helt naturligt.

Ca. 42 % af de danske kvinder bruger receptpligtig prævention (ifølge Søndagsavisen), og Danmark er derfor det land i Norden, med det største forbrug af p-piller.

Jeg har selv været en del af dem, da jeg brugte p-piller fra jeg var 15 til 22 år, og derefter havde en kort periode med p-ring, som jeg hurtigt stoppede med.

Siden da, har jeg ikke rørt hormonel prævention med en ildtang. Læs hvorfor i blogindlægget HER.


 

Men… Hvad gør du, hvis du får lyst til at stoppe med p-piller? Eller måske allerede har gjort det?

For mit vedkommende gik der over 8 måneder, før min menstruation kom igen, og de efterfølgende år var der rod i mine hormoner on and off. Det viste sig bl.a. ved ømme bryster, pms og især uren hud op til menstruation – og det ønsker jeg naturligvis ikke for dig 🙂

Mange af mine klienter kommer netop med disse symptomer til mig i min onlineklinik efter at de er stoppet på p-piller eller hormonspiral. Kroppen er på et kæmpe arbejde, når hormonerne skal stabiliseres naturligt igen, og det kan kræve hjælp udefra.

Desuden kan der ske det, at har du haft ubalance i dine hormoner før du startede på p-piller, så vil den ubalance sandsynligvis dukke op igen, så snart du stopper.

I dag har heldigvis jeg fået styr på mine hormoner og ved, at der er rigtig mange ting, du selv kan gøre. Dem vil jeg præsentere for dig her:


 

VITEX AGNUS CASTUS

Kosttilskud, der kan fås både i dråbeform eller kapselform. Vitex Agnus Castus (også kaldet kyskhedstræ) hjælper kroppen med at danne progesteron igen, som kroppen ofte er i mangel af efter at have været på hormonel prævention.

Vitex agnus castus kan hjælpe på PMS-symptomer, menstruationssmerter og ømme bryster – og kan være en god hjælp, hvis du lider af hormonel akne.

Det må dog ikke tages, hvis du lider af PCO.

 

DONG QUAI

Er en af de bedste urter til den kvindelig fertilitet. Urten øger blodgennemstrømningen til dit underliv, og kan hjælpe mod svagt blodflow, kramper og uregelmæssig cyklus. Den hjælper også med at skabe en sund og stærk livmoderslimhinde, så ønsker du at blive gravid, så er det en urt, du kan have glæde af.

 

MACA

Roden Maca kan hjælpe med at balancere dine hormoner, give fornyet energi, og forbedre din hukommelse. Den virker ved at regulere produktionen af de overordnede hormoner i hormonsystemet fra hypofysen, og kan faktisk også bruges i stedet for kaffe til at give et ordentligt energikick. Fås både i kapselform eller i pulver, som du kan putte i smoothies mm.

 

FIBRE

Fibre er ekstremt vigtige (og ofte oversete!) til at få balance i dine hormoner igen.

Gå efter at få min. 30 g. fibre dagligt. Hav fokus på grøntsager, frø, nødder, kerner og loppefrøskaller – det er GUF for din fordøjelse og dit hormonsystem, og hjælper med at transportere de gamle og brugte hormoner ud af kroppen med afføringen.

 

AFSTRESNING

For at din hormon-dannelse og -regulering kan fungere optimalt efter brugen af hormonel prævention, bør din krop have ro til at ‘finde’ sig selv igen. Hvis du stresser for meget og halser fra opgave til opgave, vil dit stresshormon kortisol “spise” hele den hormonmadpakke, som dine kønshormoner dannes udfra. På den måde vil der ikke være nok ‘mad’ til dine kønshormoner, og så vil det være svært at få balance i dem. Det bedste du kan gøre er at ryde din kalender, sige nej til de aftaler du ikke gider – og smide dig på sofaen med en omgang Netflix og et blød tæppe 😉

 


Er der andet, du kan gøre?

Ja, absolut! P-piller frarøver nemlig kroppen en række B-vitaminer, aminosyren tryptofan (som danner grundlag for vores lykkehormon og søvnhormon) og det vitaminlignende enzym Q10, der er cellernes brændstof. Derfor vil det være en rigtig god idé at tanke kroppen op på alle de ovennævnte næringsstoffer, så din krop kan fungere optimalt igen.

 

Carolina

2 comments on “Balance i hormonerne efter p-piller?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *