I sundhedsverdenen er fiskeolie blevet hyldet til skyerne som vidundermiddel – og helst i så store doser som muligt. Måske du kender fraserne:

“Ja, vi skal jo have Omega3”

“Fiskeolie er SÅ vigtigt for din krop”

“Vi anbefaler altid fiskeolie til vores kunder”

I virkeligheden spiser jeg slet ikke fiskeolie. Eller fisk.


 

Også selvom jeg har haft nogle af de sygdomme og symptomer, som fiskeolie bliver fremhævet som vidunderligmiddel mod: Hudproblemer, som eksem og akne.

Sandheden er, at jeg har løst mine symptomer UDEN at bruge fisk og fiskeolie.

Jeg er sund, stærk, glad, og har ikke haft skyggen af eksem i over 8 år. Min hjerne er skarp, min hud er gennemfugtet og smidig, og jeg lider ikke af inflammation.

Derfor ser jeg på fisk og fiskeolie som en lappeløsning på mange af de helbredsudfordringer, vi står overfor i dag, og på den ringe kost, vi spiser her i Vesten.

Min løsning er i stedet at vi lærer at spise optimalt, og sørger for at få frø, nødder, kerner, grønne grøntsager og især bladgrønt DAGLIGT. Vi skal have basen på plads først, og vi kan ikke “kosttilskudde” os ud af vores helbredsproblemer.

Jeg stræber efter at spise så hele fødevarer som muligt, og det inkluderer også at få mine fedtsyrer derfra. Jeg undgår forarbejdet sukker, olie o.lign. i så stor udstrækning som muligt.


 

MEN SKAL VI IKKE HAVE OMEGA-3?

Jo, absolut! Fedtsyrerne – især omega3 – er super vigtige. Det er der ingen tvivl om. Omega-3 kan du få fra animalske kilder som fisk, eller fra vegetabilske kilder.

Hvis du spiser varieret og sørger for at få frø og kerner dagligt, burde du være rigeligt dækket ind. Især hørfrø, chiafrø, hampefrø, valnødder og græskarkerner er lækre måder at få omega-3 på. Også bladgrønt og tang indeholder den gode fedtsyre.

Du kan også vælge olie, fx. hørfrøolie, men når du spiser olie, er det en stærkt forarbejdet vare, der har fået fjernet alle sine fibre, mineraler og vitaminer. Det er der ingen logik i for mig, da netop fibre, vitaminer og mineraler er så gode for os.

Derfor er fordelen ved at få fedtsyrerne gennem hele fødevarer, at du får dem i den oprindelige ‘indpakning’. Spiser du de hele frø og kerner, får du hele pakken som naturen har tænkt det til os – og ikke i en koncentreret/forarbejdet/opvarmet/presset version, som olie netop er.


 

MEN HVORFOR SÅ IKKE SPISE FISK?

Her er der både et sundhedsmæssigt perspektiv og et miljømæssigt perspektiv, der spiller ind på min holdning om ikke at spise fisk eller fiskeolie.

Fisk indeholder methylkviksølv, der ophobes via fødekæden. Indeholdet er derfor størst i de store rovfisk (fx. store tunfisk, sværdfisk og kongemakrel), og derfor rådes gravide til at undgå dem, da methylkviksølv kan påvirke centralnervesystemet og forårsage neurologiske skader hos fostre.

Den maksimale grænse for indtag af methylkviksølv er 0,23 ug/kg/d, men spiser du tun, kan du nemt overskride den grænse. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen heller ikke børn under 3 år at få tun, samt børn under 14 år, gravide og ammende (og kvinder, der gerne vil være gravide), at få mere end én dåse tun om ugen.

Dertil skal det siges, at miljøgiften dioxin – som netop forekommer i fisk – muligvis kan øge de skadelige virkninger af methylkviksølv.

Og apropos dioxin, så er fisk, ifølge Fødevarestyrelsen, den væsentligste kilde til dioxiner (+ dioxinlignende PCB) i kosten, som er en hormonforstyrrende og kræftfremkaldende miljøgift.

Vær især opmærksom på IKKE at få laks fra Østersøen, hvor indholdet af dioxin er særligt højt, og at det derfor ikke anbefales at spise dem mere end højst to gange om måneden.

Dioxiner er desværre også fedtopløselige, så derfor kan fiskeolie og levertran have et særligt højt indhold. 

 

OG SÅ ER DER MILJØET…

Kort fortalt: Verdenshavnene er stærkt presset. Vi er ved at smadre vores fisk, koraller og havets sirlige økosystem. Og det er der ingen argumenter – heller ikke de sundhedsmæssige af slagsen – der kan bruges imod.

Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, har udtalt:

Vi er ved at ødelægge vores blå planet lige nu. Selvom det hele sker under vandet, og vi ikke selv kan se meget af det, så er det en realitet, vi skal handle på. Vi har viden om fiskearter, der fanges så hurtigt, at de ikke kan nå at reproducere sig selv og havbunde, der smadres af kommercielt fiskeri.”

Og det bekræfter Verdensbanken, der decideret anbefaler en pause i det globale fiskeri. Godt nok med et økonomisk synspunkt for øje, men ikke desto mindre er det det, de anbefaler.

Et af problemerne er, at der bliver flere og flere fiskere – men færre og færre fisk. Læs mere i Informations artikel her.

I artiklen udtaler Katherine Richardson, professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet også:

»Det går hurtigt indenfor alle områder. Vi kunstgødsker for meget, vi overfisker, vi bruger for meget drikkevand, vi bruger for meget jord til landbrug – og det er, fordi vi bliver flere mennesker, samtidig med at stadigt flere bliver rigere.«


 

Personligt synes jeg, at det er uhyggeligt. Tænk, at vi er ved at smadre vores smukke, særlige og dyrebare verdenshave – og at der er flere fiskearter, der er decideret udrydede. Klodens koralrev er også ved at forsvinde pga. overfiskeri, dynamitfiskeri og CO2-udslip, så har du børn, kommer de måske aldrig til at opleve det.

Som alle andre fødevarer bliver fisk og fiskeolie kun solgt pga. efterspørgsel. Det er derfor os som forbrugere der bestemmer, hvilke varer, der skal sælges. Du har magten i din pengepung.

Dertil vil jeg også nævne, at os sundhedsinspiratorer har et ansvar i forhold til at gå ud og inspirere andre mennesker.

Derfor kan jeg ikke med god samvittighed gå ud og anbefale fisk og fiskeolie, når jeg samtidigt ved, hvor store konsekvenser det har. Jeg arbejder holistisk og helhedsorienteret – og det begrænser sig ikke kun til kroppen, men til hele verden og det smukke, fantastiske økosystem, vi lever i.


HVAD KAN JEG SÅ GØRE?

Vi skal helst have en god balance mellem omega-3 og 6. Derfor kan du:

  • Nedsætte forbruget af solsikkeolie, tidselolie, majsolie og sojaolie
  • Spise frø og kerne HVER dag. Især chiafrø, hørfrø, valnødder og græskarkerner.
  • Spise masser af grønne grøntsager og bladgrønt.
  • Evt. købe algeolie på kapsel fra Nordic Naturals eller DFI som supplement. Især vigtigt, hvis du er gravid. 

Jeg håber, at du har fået et mere nuanceret billede på det at spise fisk eller fiskeolie. Del gerne med én du kender, der kunne være interesset i emnet ♡

Ha’ en skøn dag!

Carolina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *