Billedet her er kun for illustration – ikke en anbefaling.

Ca. 6 ud af 10 danskere tager kosttilskud – og brugen af kosttilskud er et evigt omdiskuteret emne.

I dag vil jeg give dig mit syn på sagen. Kosttilskud kan være fantastiske, hvis du ved, hvordan de skal bruges – og ved lidt om fremstilling, kvalitet og doser.

For det er langt fra alt på hylderne, der er værd at bruge penge på. Derfor vil jeg give dig en lille guide her, med det du som MINIMUM skal vide om kosttilskud, før du begiver dig ud i junglen med dem.

Der skal ikke være tvivl om, at jeg altid anbefaler at få hjælp af en professionel behandler, som har styr på sine kosttilskud. Det kan spare dig rigtig mange penge i det lange løb.

Men! Lad os komme til det, og gøre dig bare lidt klogere på de fantastiske – og måske ikke så fantastiske – kosttilskud.


5 TING, DU SKAL VIDE OM KOSTTILSKUD:

1. KVALITETEN SVINGER

Kvaliteten på kosttilskud svinger ekstremt meget, og varedeklarationen kan være svær at gennemskue. Pris følger ofte kvalitet, men ikke altid. Der er f.eks. forskel på, om du får et decideret ekstrakt, eller om du får en knust rod. Der er også forskel på optageligheden af de forskellige mineraler, alt efter hvilken type det er. Vælg et mærke, der har styr på optagelsen af deres kosttilskud, og gå efter kvalitet i stedet for kvantitet. Ellers kan det være penge ud af vinduet.

2. DE ER IKKE EN ERSTATNING

Kosttilskud skal IKKE bruges som erstatning for en sund kost. De er KUN et supplement. Alt for ofte ser jeg, at folk bruger store summer på kosttilskud, men putter dem ovenpå en dårlig kost og en stresset livsstil. Det holder ikke. Personligt bruger jeg mine kosttilskud som en ‘forsikring’, så jeg ikke pludseligt kommer i underskud af noget – men har altid mit fokus på min kost og livsstil først og fremmest.

3. UNDGÅ SYMPTOMBEHANDLING

De skal ikke bruges som symptombehandling, selvom det er fristende (og at mange gør det). Hvis du udelukkende bruger kosttilskud til dit helbredsproblem i stedet for at se på, hvorfor problemet er opstået, snyder du dig selv. Du går glip af at kende roden til problemet – og en masse penge.

4. DE KAN VÆRE FANTASTISK, NÅR DU KENDER DE RIGTIGE

Kosttilskud kan være fantastiske! Hvis du altså ved, hvad du skal købe. Der findes især gode kosttilskud til søvnbesvær, mod modløshed, energigivende urter mm. – og så findes der en hel sektion af naturlægemidler. De hører ind under lægemiddelstyrelsen, og der er store krav til de produkter, der står dér. Det er her, du finde den største dokumentation for produktets virkning, og hvor der er krav til produktets kvalitet.

5. DER KAN VÆRE BIVIRKNINGER

Der kan være bivirkninger ved brug af kosttilskud – tag derfor KUN dem, du har fået anbefalet af en professionel, der virkelig kender sit stof. Lad være med at tage dem i øst og vest. Jeg møder alt for ofte folk, der enten tager kosttilskud i dårlig kvalitet, for meget/for lidt, eller kosttilskud der slet ikke passer til deres helbredstilstand.

Her er et par eksempler på tilskud, der påvirker medicin og/eller behandling:

  • K-vitamin må ikke tages sammen med blodfortyndende medicin, medmindre det er direkte anbefalet af lægen.
  • Prikbladet perikon kan fremskynde nedbrydningen af mange lægemidler (herunder antidepressiver og p-piller) og derved reducere deres effektivitet.
  • Antioxidanttilskud som vitamin C- og E, kan reducere effektiviteten af visse former for kemoterapi.

Spørg altid i din helsekost eller din vejleder, hvis du er i tvivl. Stil spørgsmål og vær kritisk – og undgå bare at tage det billigste.

Jeg håber, at du er blevet bare lidt klogere på kosttilskud. Jeg er selv vild med kosttilskud og bruger dem efter behov – men de skal bruges rigtigt, og med omtanke.

Skøn dag til dig smukke!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.