Har du rod i hormoner efter p-piller eller anden hormonel prævention? Så er du ikke alene. Derfor giver jeg dig inspiration til, hvad du kan gøre for at skabe balance i dine hormoner igen – helt naturligt.

Ca. 42 % af de danske kvinder bruger receptpligtig prævention (ifølge Søndagsavisen), og Danmark er derfor det land i Norden, med det største forbrug af p-piller.

Jeg har selv været en del af dem, da jeg brugte p-piller fra jeg var 15 til 22 år, og derefter havde en kort periode med p-ring, som jeg hurtigt stoppede med.

Siden da, har jeg ikke rørt hormonel prævention med en ildtang. Læs hvorfor i blogindlægget HER.


 

Men… Hvad gør du, hvis du får lyst til at stoppe med p-piller? Eller måske allerede har gjort det?

For mit vedkommende gik der over 8 måneder, før min menstruation kom igen, og de efterfølgende år var der rod i mine hormoner on and off. Det viste sig bl.a. ved ømme bryster, pms og især uren hud op til menstruation – og det ønsker jeg naturligvis ikke for dig 🙂

Mange af mine klienter kommer netop med disse symptomer til mig i min onlineklinik efter at de er stoppet på p-piller eller hormonspiral. Kroppen er på et kæmpe arbejde, når hormonerne skal stabiliseres naturligt igen, og det kan kræve hjælp udefra.

Desuden kan der ske det, at har du haft ubalance i dine hormoner før du startede på p-piller, så vil den ubalance sandsynligvis dukke op igen, så snart du stopper.

I dag har heldigvis jeg fået styr på mine hormoner og ved, at der er rigtig mange ting, du selv kan gøre. Dem vil jeg præsentere for dig her:


 

VITEX AGNUS CASTUS

Kosttilskud, der kan fås både i dråbeform eller kapselform. Vitex Agnus Castus (også kaldet kyskhedstræ) hjælper kroppen med at danne progesteron igen, som kroppen ofte er i mangel af efter at have været på hormonel prævention.

Vitex agnus castus kan hjælpe på PMS-symptomer, menstruationssmerter og ømme bryster – og kan være en god hjælp, hvis du lider af hormonel akne.

Det må dog ikke tages, hvis du lider af PCO.

 

DONG QUAI

Er en af de bedste urter til den kvindelig fertilitet. Urten øger blodgennemstrømningen til dit underliv, og kan hjælpe mod svagt blodflow, kramper og uregelmæssig cyklus. Den hjælper også med at skabe en sund og stærk livmoderslimhinde, så ønsker du at blive gravid, så er det en urt, du kan have glæde af.

 

MACA

Roden Maca kan hjælpe med at balancere dine hormoner, give fornyet energi, og forbedre din hukommelse. Den virker ved at regulere produktionen af de overordnede hormoner i hormonsystemet fra hypofysen, og kan faktisk også bruges i stedet for kaffe til at give et ordentligt energikick. Fås både i kapselform eller i pulver, som du kan putte i smoothies mm.

 

FIBRE

Fibre er ekstremt vigtige (og ofte oversete!) til at få balance i dine hormoner igen.

Gå efter at få min. 30 g. fibre dagligt. Hav fokus på grøntsager, frø, nødder, kerner og loppefrøskaller – det er GUF for din fordøjelse og dit hormonsystem, og hjælper med at transportere de gamle og brugte hormoner ud af kroppen med afføringen.

 

AFSTRESNING

For at din hormon-dannelse og -regulering kan fungere optimalt efter brugen af hormonel prævention, bør din krop have ro til at ‘finde’ sig selv igen. Hvis du stresser for meget og halser fra opgave til opgave, vil dit stresshormon kortisol “spise” hele den hormonmadpakke, som dine kønshormoner dannes udfra. På den måde vil der ikke være nok ‘mad’ til dine kønshormoner, og så vil det være svært at få balance i dem. Det bedste du kan gøre er at ryde din kalender, sige nej til de aftaler du ikke gider – og smide dig på sofaen med en omgang Netflix og et blød tæppe 😉

 


Er der andet, du kan gøre?

Ja, absolut! P-piller frarøver nemlig kroppen en række B-vitaminer, aminosyren tryptofan (som danner grundlag for vores lykkehormon og søvnhormon) og det vitaminlignende enzym Q10, der er cellernes brændstof. Derfor vil det være en rigtig god idé at tanke kroppen op på alle de ovennævnte næringsstoffer, så din krop kan fungere optimalt igen.

 

23 Comments on Balance i hormonerne efter p-piller?

 1. Jeg har taget VITEX AGNUS CASTUS i en periode og har været glad for dens effekt. Men jeg har læst andre steder et den ikke er god hvis man har PCO som jeg, men jeg har ingen forklaring kunnet få. Har du et svar på dette?

  • Hej Mie,
   Det kan du tro! Og rigtig godt spørgsmål 🙂 Vitex gør det, at den hjælper med at stimulere ægløsning ved at hæve LH (Det luteiniserende hormon), som i mange typer af PCO allerede er for højt i forvejen.
   Hvis man tager Vitex og ens LH er for højt i forvejen, kan man få det rigtig dårligt af at tage det. Knus Carolina

 2. Hej Carolina
  Jeg har været stoppet på p-piller i ca. 2 mdr. nu, efter at have taget dem on/off siden jeg var 15, så dvs. i 8 år.
  Jeg fik allerede min menstruation efter 1 måned, har fået en del pænere hud, humørsvingninger, angst nogle dage og kraftigere menstruationssmerter. NÅ, men en bivirkning jeg har oplevet er at jeg har taget 4 kilo på i vægt? Jeg har altså haft en meget stabil vægt de sidste mange år, siden jeg blev veganer for over 3 år siden. Jeg tog allerede 4 kilo på efter 2 uger efter jeg stoppede på pillerne. Jeg er sikker på det er vandophobning, da jeg ikke har ændret mine spisevaner eller træning. Jeg spiser 100% wholefoods og træner 3-5 gange i ugen. Jeg lever ikke et stresset liv og er begyndt at tage Vitex.
  Har du råd til at slippe af med vandophobning? 🙂

 3. Hej

  Jeg er stoppet på p-piller for ca. et år siden fordi der kom stor ubalance i mine hormoner.
  Niveauerne har nogenlunde udlignet sig nu og min menstruation er (først nu) blevet rimelig regelmæssig. Mit problem er bare at min hud er blevet meget uren. Havde ikke rigtig uren hud i ansigtet før jeg startede på p-piller, men nu har jeg fået ekstremt mange hudorme og har stort set hele tiden en indvendig bums et sted på min hage.
  Jeg døjer også meget med hovedpine og træthed, men ved ikke om det er hormonelt.

  Er der nogle af tingene du specielt kan anbefale til det? 🙂

  Mvh. Maja

  • Hej Maja
   De symptomer du nævner, er noget jeg rigtigt tit sær hos mine klienter. Det kan være SÅ irriterende – især når du jo havde fin hud før du startede på p-piller. Hvis jeg var dig, ville jeg give det et skud med Vitex Agnus Castus i en 3 måneder og se, om det har en effekt for dig 🙂
   Kh Carolina

 4. Hej Carolina.
  TAK for et fantastisk indlæg – jeg er netop lige stoppet med p-piller, og vil så gerne gi min krop den bedste støtte.
  Kan du anbefale et Maca-produkt/mærke og en daglig dosis?
  Tak og sommerhilsner fra
  Anne

  • Hej Anne.
   Tusind tak for din søde kommentar! Den gjorde mig glad. Sejt, at du har droppet p-pillerne. Det bliver du sååå glad for. Har du set min anbefaling til hormonfri prævention på min Instagram (ligger som Story i ‘Højdepunkter’)? Den tror jeg lige er noget for dig.
   Ang. macapulver kan du bruge hvilket som helst mærke fra helsekosten, og bare følg dosis på pakken 🙂
   Knus Carolina

 5. Hej Caroline.

  Jeg har et spørgsmål angående Vitex jeg håber du kan hjælpe mig med.. jeg har taget dem siden min mens første dag (d 19.10.18, det læste jeg et sted man skulle?) og skulle ifølge min app have ÆL idag eller imorgen. Dog er der stadig kun 1 streg at finde på ÆL-testene.. kan pillerne have lavet rod i min cyklus? børnebog stoppe eller fortsætte?

  Jeg har egentlig altid haft stabil cyklus på ca 28 dage og positive ÆL test ca sammenbrud med min app sagde den ville komme, der er blot ikke sket noget på graviditets fronten og har ikke været på hormon prævention i over 10 år..

  • Hej Louise. Ja, Vitex kan sagtens rode lidt med din cykluslængde. Hos nogle forkorte den længden, og hos andre forlænger den 🙂 Knus Carolina

 6. Hej Caroline.

  Jeg stoppede på p-piller 1. august i år efter at have taget dem i 9 år fra jeg var 16 år. Jeg har fortsat ikke fået min menstruation, og nu er det ved at være 4 måneder siden jeg stoppede. Jeg havde mere uren hud de første 2 måneder, men det er nu ved at gå lidt i sig selv igen. Jeg er meget bekymret for om min krop kan finde sig selv igen, og det fylder meget. Jeg synes selv jeg lever sundt, spiser varieret og bevæger mig dagligt. Jeg har købt Vitex men har læst nogle steder at man skal passe på med at tage dem efter p-pille stop så jeg er ikke begyndt på dem endnu. Kan jeg godt begynde at tage dem, og i så fald hvordan? Håber du kan hjælpe.

  Med venlig hilsen
  Camilla

  • Hej Camilla. Tusind tak for dit gode spørgsmål, og tillykke med at du er stoppet på p-piller – jeg ved, at det kan være en stor beslutning❤️ Din krop lyder helt normal. For mig personligt tog det 8 måneder før min menstruation kom igen efter p-pillestop. Derfor kan du roligt slå koldt vand i blodet – der kan sagtens gå et stykke tid før den kommer igen. Hormonerne skal lige startes op og finde sig selv igen. Fokusér på gode fedtstoffer i din kost og undgå stress – så har hormonerne de allerbedste muligheder. Vitex anbefales for det meste til en uregelmæssig cyklus, så vent lidt med dem ☺️ Knus Carolina

 7. Hej Carolina ☺️
  Tak for dit indlæg. Jeg har været på p-piller siden, jeg var 14 år og er i dag 23 år. For knap et halvt år siden gik jeg fra p-piller til hormonspiral. Jeg har desværre døjet meget med uren hud, inden og imens jeg tog p-piller. Så jeg har været på en masse pillekure for at komme til bunds i det. Jeg har i et par år kunne holde en ok pæn hud uden hjælp fra lægemidler, men så skiftede jeg prævention. Jeg føler, at min teenagehud er kommet igen, og det gør mig så ked af det. Jeg gør meget for at have en god og støttende kost, men intet hjælper. I dag er jeg startet på Vitex, fordi jeg har læst, at det kan hjælpe med at skabe balance i hormonerne samt hjælpe på uren hud. Men nu hvor jeg er på hormonspiral, får jeg ikke min menustration, så er det forkert at starte på vitex, eller kunne det være et forsøg værd for at hjælpe min hud?

  • Hej Line. Tusind tak for din kommentar <3 Jeg kender ALT til at kæmpe med huden. Det kan påvirke én rigtig meget psykisk også, og jeg prøvede også alle lægemidler, inkl. tetracyklin, basiron mm.
   Desværre vil Vitex sandsynligvis ikke kunne hjælpe dig. Vitex kan øge progesteronniveauet, som kan afhjælpe uren hud, men da du ikke har nogen cyklus grundet din hormonelle prævention, så vil det nok ikke have nogen effekt.
   Hvis du ønsker at blive ved med at have din spiral, så kig på hudpleje i stedet. Fx. honning som rens og maske, en aloevera-creme og en hybenkerneolie kunne være et godt bud på et fint 3-trinsprogram.
   Og ellers er du meget velkommen til at kigge på mit onlinekursus "Hormoner i Balance". Der vil du blive meget klogere på dine hormoner og din hud 🙂
   Stort knus Carolina

 8. Hej.

  Jeg stoppede på minipiller for et år siden og fik med det samme efter store problemer med min hud, som kun blev endnu værre, da jeg blev gravid umiddelbart efter. Nu, her et år senere, har jeg fortsat store problemer med huden, som jeg ikke er i tvivl om er hormonelt betinget.
  Jeg ammer, og har ikke fået menstruation endnu, men er ved st være desperat! Tror du Vitex vil kunne hjælpe? Og må man godt tage det som ammende? (Synes ikke jeg kunne læse noget om det ved at google).

  Håber på svar.

  • Kære Kathrine
   Øv, at din hud er gået amok. Det er så irriterende, når den gør det. Det er desværre meget normalt at opleve uren hud efter stop af mini-piller eller p-piller, eller efter graviditet, som det er tilfældet med dig.
   Jeg tør desværre ikke vejlede i urter og kosttilskud, uden at have mødt vedkommende først, da det kræver et fuldt overblik over symptomer, gener, sygdomshistorik mm. i forvejen. Jeg er dog enig i, at det lyder som en hormonel ubalance.
   Stort knus Carolina

 9. Hej Carolina.
  Jeg stoppede med mine P-piller for 1 måned siden og synes jeg har oplevet en vægtøgning, kan det passe?
  Vh Line

  • Kære Line. Det er for tidligt at sige efter kun en måned. Vi kvinders vægt svinger 2-3 kg. i løbet af måneden afhængigt af, hvor vi er i vores cyklus, og det er helt normalt. Nu, hvor din krop skal til at regulere sine hormoner selv, vil der være en justeringsfase. For mig personligt varede den et par år, og for nogle går det hurtigere.
   Det bedste du kan gøre er at tage det med ro, og give din krop en masse god søvn og næring.
   Knus Carolina

 10. Hej Carolina.

  Tak for dit skønne indlæg.

  Jeg har lige et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe med. Jeg stoppede på p-piller i oktober måned, da min kæreste og jeg er gået gang med projekt baby. Jeg har dog indtil nu kun haft min menstruation 1 gang efter at jeg stoppede på p-piller, hvilket er lidt frusterende. Jeg tænker, at det nok er mine hormoner der er på spil.

  Jeg lever generelt sundt, men jeg kunne måske godt tænke mig at booste mine hormoner med noget lækkert. Jeg vil derfor høre, om der er nogle kosttilskud/urter eller andet som du vil anbefale, og om nogle af dine klienter, der har stået i samme situation som mig, har haft gode oplevelser hermed?

  Mange hilsner

  Charlotte

  • Kære Charlotte. Tusind tak for din kommentar. Rigtig spændende at I er gået i gang med projekt baby. Jeg kan godt forstå at det er frustrende, at din cyklus ikke er regelmæssig, og at du derved heller ikke kan regne med din ægløsning. Jeg kan ikke rådgive på din konkrete sag, da lige fertilitet er utroligt individuelt, og kræver et fuldt billede af dig og din hormonbalance. For det er hormonerne, der er på spil – så meget kan jeg da sige 🙂 Det første du kan kigge på er, om du får nok sunde fedtstoffer (fx. omega3-fedtsyrer fra fisk) og at sænke dine stressniveauer. Undgå at løbe fra opgave til opgave, overtræne mm., og i stedet hav fokus på at ville skabe en rolig og nærende hule til din kommende baby. Stort knus Carolina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.