Dehydrering er ikke kun en udfordring om sommeren. Faktisk er væskemangel en helt almindelig udfordring hos klienterne i min klinik – helt uden, at de ved det. Jeg har samlet 5 tegn på dehydrering, så du kan tjekke dig selv. Hvor mange kan du krydse af?

 

Tør mund og dårlig ånde

Hvis du ikke får nok væske, danner du mindre spyt i munden, og dine slimhinder tørrer ud. Det betyder at bakterierne nemmere kan formere sig, og det giver dårlig ånde. Når slimhinderne er tørre bliver de mindre modstandsdygtige, og du kan derfor også blive mere modtagelig overfor infektioner – vigtigt, hvis du har tendens til hoste, forkølelse eller halsbetændelse.

 

Forstoppelse og fordøjelsesproblemer

Din tyktarm bruger væske til fordøjelsen, så hvis den ikke har nok væske at arbejde med, kan det føre til forstoppelse. Når tarmen er forstoppet, vil affaldsstoffer begynde at recirkulere i kroppen, og det kan i sidste ende betyde hudproblemer og/eller hormonelle ubalancer. Derfor er tarmens sundhed ekstremt vigtig – og her er væske nr. 1.

 

Tør hud

Huden er kroppens største organ, og bruger derfor store mængder af den væske vi indtager. Derfor kan du se på din hud, om du får nok væske – væske gør nemlig huden blød og elastisk, så er du i mangel, vil din hud og læber blive tørre og evt. skallende.

 

Hovedpine og svimmelhed

85 % af hjernen består af væske, så det vand du indtager, vil gå direkte til hjernen. Når du er i væskeunderskud, vil hjernens funktion decideret være nedsat. Væskemangel i kroppen kan desuden føre til hovedpine og svimmelhed ud af det blå, og de bliver oftes siddende hele dagen, uden at du kan finde årsagen.

 

Træthed og dovenskab

En dehydreret krop er en udmattet og træt krop, for mangler din krop væske, vil blodtrykket falde og give manglende ilt til hjernen. Det medfører at kroppen skal bruge ekstra mange ressourcer for at få blodcirkulationen rundt i hele kroppen, og de ressourcer bruger den altså fra din energi = du kommer i energimangel, bliver træt og doven.

 


Svært ved at få drukket nok?

 

Brug app’en AquaUp.

Den er gratis, og her kan du udregne, HVOR meget væske du egentlig har brug. Jeg blev virkelig overrasket. Med mit aktivitetsniveau skal jeg bruge 2,9 liter på en helt almindelig dag. Wow!

Brug elastikker

Ja, du læste rigtigt. Helt almindelig husholdningselastikker hjælper dig med at holde styr på vandindtaget. Jeg har en vandflaske på 800 ml. fra Klean Kanteen, og hver morgen sætter jeg 3 elastikker om (2,4 liter).

Hver gang jeg har drukket en flaske, fjerner jeg en elastik. På den måde skal jeg ikke tænke for meget over, om jeg får nok – den holder regnskabet for mig. De resterende 0,5 liter får jeg gennem andre drikkevarer som te og vand i min smoothie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.