Kager, slik, sodavand, kiks, chokolade… Hvad har de 5 ting til fælles? Sukker! Den hvide raffinerede sukker, der bliver sneget i alle slags madvarer – også de ikke-søde.

Sukker er en super billig fødevare og vi elsker jo smagen af det. Derfor kender jeg også flere, der omtaler sig selv som “sukker-junkies”, der skal have deres fix – måske, du er én af dem?

Jeg skal slet ikke sige mig for hellig selv. Jeg har været sukkernarkoman BIG TIME! Stod der en hel kage på køkkenbordet, blev den inhaleret, og det var flere gange om ugen, at jeg kørte en hel bøtte Ben & Jerry’s ned selv.

Behøver jeg at sige, at jeg vejede 10 kilo mere end jeg gør i dag, havde uren hud, dårlig fordøjelse og problemer med candida?


Sukker er som én af de farlige bad boys, du sikkert har kastet et savlende blik efter i byen. Du ved godt, at han er dårlig for dig – men, du kan bare ikke lade være! Du ender i en hed og intens romance med ham, og du er helt overbevist om, at du sagtens kan styre det. “Nej nej, jeg har ikke følelser for ham!” siger du til alle dine veninder, men når han forlader dig få uger efter og pludselig ikke svarer på dine beskeder, ligger du grædende på badeværelsesgulvet og bebrejder dig selv.

Hvordan kunne du falde i – igen?!

Afhængighed, smukke. Det tager en kold tyrker, et greb i nakken på dig selv og at vide, at du fortjener bedre. Meget bedre!

Præcis lige som sukker. Måske det smager lækkert og tilfredsstiller dig i øjeblikket, men pludselig kommer dit indre sukkermonster op i dig, og du tager dig selv i at grave rester af kage op fra skraldespanden (det er sket mere end én gang for mit vedkommende, tør jeg godt sige).

Men hvorfor reagerer vi sådan? Well, sukker er det almindelige menneskes narkotika. Det er endda billigt, og findes allerede i en helvedes masse fødevarer. Så er det nemt at være junkie, ikke?

Problemet er bare, at mere vil have mere, og at sukker sættes i forbindelse med en lang række symptomer. Det har alternative behandlere vidst i evigheder (derfor skærer jeg ALTID kraftigt ned på sukkerforbruget hos mine klienter), men det etablerede sundhedsvæsen er også begyndt at få øjnene op for det, se bl.a. HER

Heldigvis findes der gode alternativer, som du kan bruge i stedet. Bare fordi sukker ikke er godt for dig, behøver du ikke undvære den søde smag.

Til daglig anbefaler jeg at tilfredsstille den søde tand med frugt, raw chokolade og nødder, og så kan det kan være fedt at have andre muligheder i baghånden til særlige lejligheder.

De to eneste sødemidler jeg bruger er: Stevia og sukrin.

STEVIA: Er udvundet af steviaplanten og er ultra sødt. Der skal ofte ikke mere end en knivspids i i fx. din smoothie. Det kræver tilvænning og smager lidt sjovt i starten med en anis-agtig eftersmag, men pludselig bemærker du det ikke mere.

Den fås også i en udgave til varme og kolde drikke, som er langt mindre koncentreret end denne her.

Stevia MaxSød koster ca. 110 kr. i din helsekost (den varer i 100 år)

SUKRIN: Sukrin er også naturligt udvundet, indeholder ingen kalorier og er det, der kommer tætteste på “ægte sukker”. Den bruger jeg til kagebagning eller en sjælden gang i mellem i madlavningen, hvis der mangler lidt sødme.

I serien findes der også det der minder om brun farin og flormelis, så du har masser af muligheder.

Sukrin koster ca. 75 kr. i helsekosten.


Udover de ovennævnte sødemidler findes der også kokospalmesukker, som har et lavere glykæmisk index en almindeligt hvidt sukker, og som har en skøn karamelagtig smag. Det kan du også sagtens vælge med god samvittighed ♡

Stort knus

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.