Parforhold… Skal man være enige om alt, for at være gode kærester? Er det nemt at være i et parforhold? Efter 3 år med min kæreste deler jeg alt, hvad jeg har lært om at være i parforhold – og hvad der skal til, for at det bliver et godt et 😉

Her d. 4. november, har min kæreste og jeg været sammen i 3 år, og vi har boet sammen næsten lige så længe.

Vi har i dén grad haft vores op- og nedture, skændtes og smækket med døre, men også elsket, kysset, krammet og lavet et liv sammen.

Vi fandt sammen, da jeg var 25 år og han var 27 år. I den tid sker der utroligt meget.

Her begynder du nemlig at få en fornemmelse af, hvem du er, hvad du står for, og hvordan du vil leve dit liv.

Det er helt normalt at ville prøve en masse ting af, opleve kriser og mærke skiftet fra at være bekymringsfri i starten af 20’erne, til pludselig at mærke skiftet til at blive voksen.

I den tid har vores parforhold overlevet, selvom vi lever i en tid, hvor Tinder og “næste swipe” er et nemt valg at falde til, når tingene bliver svært.

I virkeligheden er græsset sjældent grønnere, hvis du har fundet en, du deler samme værdier med, kan udvikle dig sammen med, og hvor I deler nogenlunde samme idé om, hvad et rart og godt liv er.

Derfor vil jeg give dig de ting, jeg har lært i denne proces, så du forhåbentlig kan blive inspireret i dit eget parforhold, eller blive klogere til, når du selv befinder dig i et.


 

1. DEL DE SAMME VÆRDIER

Grundstenen i ethvert godt parforhold er, at I deler de samme værdier. Kan han lide at feste 4 dage om ugen, flirte med andre kvinder og aflyser halvdelen af jeres aftaler, mens du foretrækker en rar og stabil hverdag med hyggeaftener og yoga om morgenen?

Det handler om at finde ud af, hvad jeres værdier hver især er, og om I deler størstedelen af dem. Ellers bliver det rigtig svært at få jeres parforhold til at fungere når hverdagen rammer, og basen helst skal være på plads.

Kig indad og find ud af, hvad der er vigtigt hver især for jer – kan I acceptere hinandens værdier?

Hos os er ærlighed, loyalitet og tillid vores kerneværdier. Det betyder, at vi har hinandens ryg, siger sandheden til hinanden (også selvom den kan gøre ondt), og så stoler vi på hinanden – og ikke mindst giver hinanden GRUND til at stole på hinanden.

Det inkluderer, at vi holder vores aftaler, ikke giver grund til utryghed når vi hver især er i byen, og generelt opfører os pænt overfor hinanden.

Derudover har jeg personligt værdien FRIHED som kerneværdi, og min kæreste har TRYGHED som sin anden værdi. De to ting kan umiddelbart clashe, og derfor er det vigtigt at se på og arbejde med.

Jeg har brug for alenetid, at rejse alene, at arbejde på café alene og være meget sammen med mine veninder. Her ligger min opgave i at kunne gøre de ting, samtidigt med, at min kæreste er tryg ved det. Hans opgave er omvendt ikke at ligge bånd på mig og min frihedstrang, men at give udtryk for, hvad han har brug for, og hvornår han evt. føler sig utryg.

Så I behøver ikke være 100% enige om jeres værdier, men det grundlæggende skal være på plads, for at fundamentet for et godt parforhold er på plads.

 

2. TAL OM FREMTIDEN

Hvilket liv ønsker I jer hver især? Hvad er et godt liv? En god hverdag? Hvad fungerer for jer, og hvad fungerer ikke?

Som du måske ved, ønsker jeg mig ikke børn. (Læs hvorfor i blogindlægget her)

Det har jeg fortalt åbent til min kæreste, og han ved, at han 100 % har friheden til at gå, hvis han gerne vil finde sig en partner at få børn med.

Det er sindssygt vigtigt at få på plads, hvad et rart liv betyder for jer – også i fremtiden.

Vi kan jo af gode grunde ikke vide, hvad der kommer til at ske, men ved at have de samme idéer og ønsker for fremtiden, kan I komme MANGE ubehagelige diskussioner og overraskelser i forkøbet.

 

3. KEND JERES KÆRLIGHEDSSPROG

Kender du til de 5 kærlighedssprog? Hvis ikke, så anbefaler jeg dig varmt at dykke ned i det.

Vi har nemlig hver især vores præferencer for, hvordan vi bedst kan lide at ‘modtage’ vores kærlighed på.

De 5 kærlighedssprog er: Verbal anerkendelse, fysisk kontakt, tid sammen, tjenester og gaver.

Mit primære kærlighedssprog er verbal anerkendelse, fx: “Hvor ser du godt ud i dag, skat”, “Du er så god til dit arbejde, og jeg elsker dit drive og ambition”, “Det er så dejligt at tale med dig. Tak fordi du er dig”.

Jeg opfanger andres kærlighed ved at de verbalt fortæller mig det. Hvis jeg havde en kæreste, der primært købte mig gaver i ét væk, men aldrig sagde, at han kunne lide mig, så ville jeg ikke føle mig særligt elsket – i hvert fald mindre end hvis han verbalt sagde det til mig.

Min kærestes kærlighedssprog er til gengæld fysisk kontakt. Altså kys, kram, at ligge tæt, at blive nusset mm. Derfor forsøger jeg at huske det i hverdagen, selvom det ikke er mit eget primære sprog.

Det skøre er, at vi giver andre kærlighed med det kærlighedssprog vi selv har. Og det er der rigtig mange par, der går galt i byen med.

Så kig på dig selv – hvad er DIT kærlighedssprog? Og ved din partner, dine venner og din familie, hvad deres kærlighedssprog er?

 

4. FÅ KIGGET PÅ DINE GAMLE MØNSTRE

Vi har hver især en masse l*rt med os i bagagen. Uanset, hvor rosenrød din barndom har været, har du alligevel oplevet én eller anden form for svigt, afvisning, overhøring af behov, sorg, skældud mm.

De perfekte forældre findes ikke.

Og det er heller ikke deres skyld. Vores forældre gør altid det bedste de kan, med de ressourcer og den viden de har på det pågældende tidspunkt.

Til gengæld kan du selv vende bøtten ved at tage ansvar for dit liv og de mønstre, du har med dig i bagagen.

For om du vil det eller ej – du slæber alle dine mønstre og oplevelser med ind i dit parforhold. Din beslutning handler bare om, hvor meget den kuffert skal ‘fylde’.

Har du oplevet svigt tidligere (måske med en utro kæreste), så kan det være nærliggende at mistænke din nye kæreste, selvom vedkommende intet har gjort.

Derfor er det SÅ uhyre vigtigt, at både dig og din partner får ryddet op i den bagage og at I hver især bliver klar over, hvad I har med jer. Enten hver for sig eller sammen.

Desuden er det vanvittigt attraktivt at være sammen med en mand (eller kvinde), der kan tage ansvar for sine følelser og handlinger, og som tør se på dem. Igen og igen. Og som ved, hvad der er dit, og hvad der er mit.

I vil opnå en langt større forståelse for hinanden, dybere medfølelse og færre gnidninger. Hvad venter I på? 😉

 

5. UNDGÅ STORE BESLUTNINGEN FØR JERES 2-ÅRS DAG

Nej, vi kan ikke kontrollere hele vores liv, men vi kan tage velovervejede beslutninger og være lidt på forkant med, hvad der venter os.

Sandheden er, at i de første 2 år af jeres parforhold er I decideret sovset ind i forelskelseshormoner. Forelskelse er en mild form for sindssyge, der putter et Instagramfilter over hele din tilværelse og dit parforhold.

Undgå derfor at tage livsændrende beslutninger før I har været kærester i 2 år – for ALT kan ændre sig derefter.

Man taler direkte om “the 2 year break-up”. Alt i de første to år er ren trial-and-error, begær og forelskelse. I kender simpelthen ikke hinanden før efter 2 år.

Først efter de to år har dig og din partner et nogenlunde grundlag at beslutte noget ud fra. Ifølge videnskaben kender du først et menneske efter 2 år. Alt indtil da er kun held og forelskelse 😉

Selv i kærlighed (ISÆR i kærlighed) er det vigtigt at tage velovervejede beslutninger. Ikke at vi behøver at være kedelige. Jeg flyttede også sammen med min kæreste kort tid efter, vi fandt sammen. Men at flytte sammen er kun fysiske ting.

Det er helt okay at glæde sig til det liv der venter! Til børn, giftemål og en tatovering med hver jeres navne over lænden. Der er intet, I skal nå ♡

 

6. UDTRYK JERES BEHOV

Ohhh, dear…. Den evige kommunikation. Der er en grund til at man siger, at mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus.

Vi. Er. Bare. Forskellige!

MEN! Én af de ting vi har tilfælles, det er, at vi begge gerne vil have dækket vores behov.

Og ingen andre end dig selv har ansvaret for at få dem dækket. Sorry to say. Derfor ligger din (og din partners) opgave i, AT FÅ DEM SAGT.

Din kæreste er ikke tankelæser. Og du er ikke tankelæser. Vi kan ikke gå og gætte og prøve os frem og så håbe på, at vi rammer rigtigt.

Det kan være super svært at sige, hvad vi har brug for, især hvis du generelt er god til at undertrykke og ignorere dine behov. I så fald, er læringen her ekstra vigtig for dig.

I kan undgå så sindssygt mange konflikter, misforståelser og skænderier ved at fortælle, hvad I hver især har brug for – og så derefter hjælpe hinanden med at opnå det.

Det er da smukt, ikke!


Jeg håber, at indlægget kunne give dig lidt inspiration til et endnu bedre parforhold, eller har givet dig perspektiv til, når du selv befinder dig i et.

Hvad mener du er vigtigt for et godt parforhold? Sharing is caring… 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.