Har du brug for a-vitamin? Hvad bruges det egentlig til, og hvor meget skal du have? Jeg giver dig svarene her❤️

Jeg modtager rigtig mange spørgsmål fra jer, og en del af dem omhandler kosttilskud, og hvilke vitaminer og mineraler, der er gode for hvad.

Derfor vil jeg introducere jer til vitaminerne, og kort fortælle, hvad de bruges til, og hvilke mangelsymptomer der kan være. Jeg anbefaler altid at bruge en multivitamin, så du er godt dækket ind, men derudover kan man give ekstra støtte med de enkelt vitaminer og mineraler.

Spørg altid din læge eller behandler, hvis du er i tvivl 🙏


A-VITAMIN🌿

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der bl.a. går på syn, hud, immunforsvar, vækst og slimhinder. A-vitamin er mit yndlingsvitamin! (Nørdet – jeg ved det ;))

Der findes 2 slags a-vitamin: Retinoider og kartinoider. De omdannes begge til retinol i kroppen, som er i den form, hvor vi kan bruge det.

A-vitamin lagres i kroppen, så du behøver nødvendigvis ikke at have det tilført dagligt. Husk at spise a-vitamin med fedtstof, så det kan optages.

Hvad bruges a-vitamin til?

A-vitamin har stor betydning for øjnene, så lider du af tørre øjne, øjenkatar eller sidder meget foran computeren, kan du godt have brug for ekstra a-vitamin. A-vitamin er også vigtigt for vores slimhinder, immunforsvar og huden, så har du tør hud, akne eller andre hudproblemer, er a-vitamin meget relevant.

A-vitamin er desuden nødvendigt for dannelsen af progesteron, så ved hormonelle ubalancer og fertilitet er det en god idé at tjekke op på, at du får det, du skal bruge.

Følgende grupper er i særlig risiko for a-vitaminmangel: Gravide og ammende, folk der spiser uvarieret/ensidigt, ældre, og folk med sygdomme, hvor der er problemer med at optage fedt.

Dog skal gravide og ammende heller ikke have for meget a-vitamin, da for høje doser a-vitamin kan skade fosteret, og da a-vitamin også føres ud med modermælken, som derved udgør en risiko for barnet.

Hvor meget skal du have?

Voksne har brug for ca. 1500 mcg. dagligt, men ved medicinsk dosering kan der gives meget højere doser – dette skal dog KUN gøres under kontrol og efter aftale med læge/behandler.

Hvor findes a-vitamin?

I de vegetabilske fødevarer findes det bl.a. i gulerødder, hyben, grønkål, spinat, græskar og røde peberfrugter.

I de animalske fødevarer findes det bl.a. i lever, leverpostej, æggeblomme, fede fisk og skaldyr.

Derudover findes de i din multivitamin samt som “rent” a-vitamin, der kan bruges som supplement. Her er jeg glad for Naturdrogeriets a-vitamin og Biosyms multivitamin Omnimin, som begge kan fås her, der har et godt udvalg af kosttilskud og sundhedsvarer.


5 Comments on Din guide: A-VITAMIN

 1. Dejlig informativt indlæg! Vil straks begynde at indtage mere A-vitamin ved siden af min multivitamin. Hvor meget af de vegetabilske essentielle fedtsyrer anbefaler du at indtage dagligt? Jeg har for nyligt fået taget en blodprøve/test via epology, og den viste at jeg var helt i bund. Jeg tager dagligt membrasin, så troede egentlig det var i orden, men åbenbart ikke. Ifølge epology skal jeg tage 2 gram fiskeolie dagligt, men jeg vil ikke indtage noget med fisk. Så hvor meget vil du anbefale, hvis det skal være det vegetabilske? 🙂

  • Hej Janne. Tusind tak skal du have. Dejligt, at det kunne bruges 🙂 Membransin er et rigtig godt produkt, men da det er en omega7, hjælper den ikke på omega3-fedtsyrerne, som oftes er det, vi mangler.
   Det er meget forskelligt, hvor mange essentielle fedtsyrer vi hver især skal have. Det kommer bl.a. an på, hvor gode vi er til at optage og omsætte det, vi får.
   Jeg kan anbefale dig algeolien fra Berthelsen, som også har en rigtig fin pris. Det er næsten umuligt at få for meget af 🙂 Og så få hørfrø og chiafrø dagligt, samt avokado, nødder og lidt olivenolie.
   Håber det kunne bruges!
   Knus Carolina

  • Det kan være fra dine kosttilskud – fx. fiskeolie eller algeolie. Det kan også være i maden fra avokado, nødder, frø eller olie 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.