Prøv at forestille dig, at have symptomer så slemme, at du ikke kan forlade dit hjem.

Og når du tager til lægen, kalder vedkommende det psykisk betinget? Altså, at det hele foregår i dit hoved?

Det er desværre virkeligheden for rigtig mange mennesker, der hver dag døjer med IBS – irritabel tyktarm – og som har gået flere år, ja, nogle op til flere årtier, med lidelsen. Uden at kunne få hjælp!

Symptomerne spænder fra diarré, til forstoppelse, luft i maven, stærke mavesmerter og kramper. På sådan et niveau, at det kan være umuligt at tage på arbejde.

Jeg har haft klienter, der har fået kikkertundersøgelser i begge ender, hvor lægerne ikke kunne finde noget tegn på sygdom. Mine klienter har derfor bare har fået at vide, at de skulle tage ekstra fibre eller smertestillende. Hvor nedslående er det ikke lige?

Og det er IKKE svaret, hvis du spørger mig. Lider du af IBS, så skal den underliggende årsag findes. Og du KAN få det bedre. Ingen tvivl om det! ♡

Der kan være mange grunde til, at du oplever de symptomer som du gør. Jeg anbefaler derfor altid at du får lagt et personligt program, så de underliggende årsager kan blive fjernet, og din krop kan blive helet præcis som det passer til den. Dit helbred, din sygdomshistorie og dit liv er helt unikt, og derfor er der ikke en one-size-fits-all. Desværre.

Det skal dog ikke afholde mig fra at dele 5 simple tips til dig, som kan hjælpe på symptomerne:

1. Bliv testet: Få lavet en test for fødevareintollerance (fx. hos hankomedico.dk (dem hos lægen er ikke gode nok)), eller start med at udelukke gluten, mælk (også den laktosefrie!), sukker og soja.

2. Low Fodmap: Hvis du har prøvet ovenstående, eller ikke har råd til at blive testet, så giv metoden Low Fodmap et forsøg, hvor du udelukker bestemte kulhydrater fra din kost i 4-8 uger, og så langsomt introducerer fødevarerne én for én.

3. Probiotika: Din tarm indeholder ca. 2 kilo tarmbakterier (!), og er der overvækst af svampe, dårlige bakterier eller parasitter, giver det rod i fordøjelsen, og især luft i tarmene. Send derfor et skud probiotika derned, og vælg evt. et produkt uden FOS.

4. Tyg din mad: Din fordøjelse starter i munden med en masse gode enzymer, så undgå at sluge maden, og hav fokus på at få tygget den flydende. Hver mundfuld skal gerne tygges 20-30 gange. Din mavesæk har nemlig ikke tænder, så din fordøjelse vil glide meget nemmere, hvis nedbrydningen starter allerede i munden.

5. Stress af: IBS kan forværres af stress og overdreven travlhed, så ryd op i din kalender, få ro på, og hav en hel dag, hvor du laver ingenting. Du vil sikkert også opleve, at dybe vejrtrækninger morgen og aften gør underværker, og giver ro på nervesystemet – og fordøjelsen.

Giv det er forsøg, og mærk, hvordan din fordøjelse og symptomer gradvist forbedres. Alle kan få det bedre – inklusiv dig!

Husk altid at få lavet et program med en professionel sundhedsterapeut, som laver et program der passer præcis til dig.

Kæmper du med fordøjelsen?

Føler du dig oppustet om aftenen?

Smid gerne en kommentar herunder – jeg vil elske at høre fra dig ♡

dscf1037

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.