Det her indlæg har været ca. 3 måneder undervejs… Jeg skulle lige selv lande i mit skift, og være 110% sikker, før jeg delte det med jer.

Jeg er ikke veganer mere.

I 2013 skiftede jeg min diæt til vegansk fra den ene dag til den anden. Det var virkelig oppe i tiden i især USA, og jeg læste ALT, hvad jeg kunne komme i nærheden af om det. Jeg så alle dokumentarer – inkl. Earthlings og Forks over Knives – og uddannede mig selv.

Jeg har været raw vegan, 80/10/10, Raw till 4, junkfood vegan, McDougall, levet efter de veganske lægers foreskrifter – og alt derimellem.

Og ja, mit helbred tog rigtig godt imod det. Sådan har de fleste det i starten – de første par år – men med tiden forsvandt ‘virkningen’, og min krop begyndte at snakke. Mere om det senere.

Jeg begyndte også at lære om miljøet og det etiske aspekt af det, og det blev en kæmpe faktor for at blive ved – faktisk var det til sidst det eneste, der var min motivation for at fortsætte.


SKIFTET

Skiftet er både kommet gradvist og pludseligt på samme tid. Tanken om at spise æg og fisk igen havde luret lidt i baghovedet, men jeg skammede mig over lysten og tankerne, og skubbede dem væk.

Og så svarede min krop igen. Jeg blev før jul ramt af akne igen, og denne gang på en måde, jeg ikke har haft før. Når min krop taler SÅ tydeligt, så lytter jeg dælme. Så jeg besluttede mig at undersøge alt til bunds, og det blev klart for mig, at vejen var et højere proteinindhold i kosten (uden ekstra kulhydrat fra fx. linser og bønner) og flere omega3-fedtsyrer.

Men… jeg var ikke klar til at tage skridtet fuldt ud. Jeg havde været veganer i 6 år, og meget af mit arbejde var også bundet op på det. At en 100% plantebaseret kost var LØSNINGEN. Derfor ventede jeg på tegn. Jeg måtte have noget udefra der bekræftede mine tanker. Kunne det virkelig være rigtigt, at jeg skulle ændre min kost og den “identitet”, jeg havde bygget op?

Men tegnene kom:

→ Første tegn var da min store inspiration Tim Shieff lagde denne Youtubevideo op omkring, at han ikke var veganer mere.

→ Andet tegn kom, da jeg dagen efter ringede jeg sammen med min bedste veninde – hun var også begyndt at spise æg og fisk igen. (Hun havde været veganer lige så længe som jeg)

→ Tredje tegn kom, da Rawvana for få dage siden kom ud med, at hun heller ikke var veganer mere.

→ Fjerde tegn kom da jeg så, hvordan det veganske community gik AMOK, og udskammede og mobbede Tim Shieff og Rawvana groft. Selv folk jeg kendte, hængte ovenstående ud på de sociale medier. Jeg var i chok. De mennesker, der netop skulle prædike kærlig og medfølende livsstil, opførte sig så grimt, som jeg aldrig har set før. Dét var dråben – det ville jeg ikke være en del af.


Hvordan har min krop reageret?

Min krop har taget SÅ godt imod det. Jeg har spist æg, en lille smule fisk, og fiskeolie i et par måneder nu.

🌿 Mit blodsukker blev mere stabilt

🌿 Min hud begyndte ENDELIG begyndt at falde til ro og cleare up!

🌿 Jeg fik mere energi!

Og vigtigst af alt:

Mentalt er det den VILDESTE frihed.

For ser du…

Det gik op for mig, at jeg havde stræbt efter det PERFEKTE. Den perfekte løsning, den perfekte diæt, den perfekte livsstil til alle verdens problemer.

Men sandheden er, at verden IKKE er perfekt. Perfekthed eksisterer ikke.

Verden ER også et farligt og ondt og urimeligt sted nogle gange. Der er altid to sider af samme mønt, der både godhed og ondskab, der er fejl og faldgruber og menneskelighed og alt derimellem.

Og det er OKAY.

Så for mig har det været en kæmpe lettelse at finde ud af, at jeg ikke behøver at kontrollere alt (for det handler også om kontrol!), at jeg ikke er perfekt, og at verden heller ikke er det. Og at verden IKKE gik under, da jeg spiste et økologisk æg.


Hvad så nu?

Vi mennesker vil rigtig gerne putte hinanden i kasser. “Hvad er du så nu?” er jeg blevet spurgt.

Og til det er svaret: Jeg er mig.

Jeg lytter til min krop. Jeg er ikke en diæt eller kostretning. Jeg har min egen identitet som den jeg er – og hvad jeg spiser, bestemmer jeg selv.

Jeg er FÆRDIG med at skulle passe ind i en kasse.

For det viste sig, at det var kassen, det var galt med 🧡


2 Comments on Jeg har slået op med det perfekte

  1. Jeg ELSKER det her indlæg!

    Jeg har også før troet jeg skulle vælge en kasse, men altså nogle gange har jeg lyst til ost og fisk, og det skal være ok. Jeg behøver ikke at vælge – jeg må gerne skifte mening!

    Aaaaah, så befriende 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.