Dengang jeg arbejdede i helsekost, var jern et af de kosttilskud, vi solgte allermest af. Dog ville jeg ønske, at vi blev lidt klogere på jern, og hvilke jerntilskud vi vælger. Det er nemlig ikke alle, der behøver ekstra jern… Læs med her:

Jern et mikronæringsstof, der er ansvarlig for at transportere ilt rundt i kroppen. Derfor er det livsvigtigt at vi får nok jern – men hvor får vi det fra?

Jern findes i to forskellige former: Hæm-jern og non-hæmjern, hvor hæmjern siges at optages bedre i kroppen. Hæmjern findes primært i de animalske produkter, men faktisk er det i vores kornprodukter, at vi får det meste af vores jern. Vi får nemlig kun ca. 1/5-del af vores jernindtag fra kød, ligesom vi gør fra frugt og grønt. Broccolli er fx. en rigtig god kilde til jern, så det er bare endnu en god grund til at få mere af dette 😉

Se også: Nem broccoli/kartoffelmos – vegansk og glutenfri!

Hvem har brug for jern?

Der er nogle grupper, der anbefales at tage tilskud:

  • Veganere og vegetarer
  • Kvinder med kraftig menstruation
  • Alkoholikere
  • Ældre mennesker med ensidig kost

Desuden har de fleste unge kvinder i den fødedygtige alder brug for ekstra jern, men tjek gerne med lægen før du bruger et tilskud.

De mest almindelige symptomer på jernmangel er træthed, muskelsvaghed og at være lidt ‘blegnæbet’.

Hvilken tilskud er bedst?

Det er ikke alle jerntilskud der er lige gode, så derfor anbefaler jeg at gå efter et med keleret jern som fx. Aminojern. Det optages nemlig 2-4 gange bedre, og giver ikke mavegener med forstoppelse og diarré, som mange andre typer kan gøre. Du kan desuden nøjes med én tablet. Aminojern kan fås her. 

TIP: Undgå at tage dit jerntilskud sammen med kaffe, te eller kalktilskud, da det kan nedsætte optagelsen.

TIP: Til gengæld må du gerne gerne tage dit jerntilskud sammen med c-vitamin, da det øger optagelsen.

Hvordan bruger jeg selv jern?

Jeg tager selv jerntilskud under min menstruation, og udover det sørger jeg for at få fuldkornsprodukter og grønne grøntsager dagligt, samt et multivitamintilskud, hvor der også er jern i. Du behøver ikke at være bange for at få for meget jern (især hvis du er kvinde) der der skal meget jern til før det overdoseres.

Og nu vil jeg gerne høre fra dig… Tager du jerntilskud? Hvis ja, hvilket? Har du kunne mærke en forskel efter at du har taget ekstra jern? Jeg elsker at høre fra dig, så smid gerne en kommentar her nedenunder 🙂  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.