Én af de første ting jeg gjorde – dengang jeg for mange år siden skiftede AL min kropspleje, makeup og skønhedsprodukter ud med de rene og så vidt muligt naturlige af slagsen – var at udskifte min deodorant.

Især i teenageårene var jeg slemt plaget af meget sved, og det var ikke unormalt at jeg rendte rundt med store “grammofonplader” under armene. Og det er altså ikke fedt, når man er en ung og usikker teenager 😉
Derfor har jeg haft brugt de mest skrappe og parfumerede deodoranter af slagsen. Rexona, Dove og Garnier blevet sprøjtet i lårtykke stråler under armene, uden tanke for, hvad der egentlig VAR i de dér deodoranter.

Problemet er bare, at din hud spiser næsten alt, hvad du putter på den. Og især din tynde hud under armene er et udsat sted, når det kommer til at absorbere uønskede stoffer.
Så hvad sker der, når du sprøjter en parfumeret, aluminiumsfyldt og skrap deodorant under armene hver dag fra du er 15 til du er 70 år? Og så tæt på ét af de mest sårbare steder – dine bryster? Forskerne har endnu ikke draget en konklusion på sammenhængen mellem brystkræft og ophobning af aluminium fra deodoranter – endnu – men når det nu er så nemt i dag at tage et mere naturligt og mildt valg, hvorfor så ikke gøre det?

Hvad skal du så vælge?
Når du vælger en deodorant, bør du som minimum vælge én der er uden parfume (kan være allergifremkaldende), triclosan (et bakteriedræbende stof, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende – findes også i nogle Colgate-tandpastaer) og stoffer, der mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det drejer sig især om parabener, cyclopentasiloxane og BHT.
Der er forskel på, om der er brugt kunstigt fremstillet duft/parfume, eller om der er brugt æteriske olier.
Personligt har jeg det fint med æteriske olier (især lavendel, ahhh..!), men nogle KAN altså reagerer på dem. Er du én af dem, så gå uden om ingredienser som limonenen, geranium eller citronelle, det det oftes er dem, der bliver reageret kraftigst på. Er du én af de 2-3 % danskere, der har decideret duftstofallergi, skal du selvfølelig gå udenom dem alle.

Hvad virker?
Hvis du ikke har lyst til at lugte som en gnu hele dagen, så er den mest effektive deodorant den, som jeg vil præsentere dig for lige om lidt. Men er det liiiidt for flippet for dig at lave din egen (eller gider du ikke), så start med at skifte din almindelige deo ud med én, du kan få i din helsekost.
De er trods alt langt bedre end dem, du finder i Matas eller supermarkedet.
Her er Laveras og GreenPeoples roll-on’s de mest effektive på markedet. Der er æterisk duft i Laveras (jeg elsker denne her!), og GreenPeoples fås med aloe vera, rosmarin eller HELT uparfumeret. Find dem her.


Men hvis du har mod på at lave din egen, så læs med her.

De få ingredienser du skal bruge er:

♥ 4 tsk. Kokosolie

♥ 2 tsk. Sheasmør

♥ 3 tsk. Natron

♥ 2 tsk. arrowroot powder (ikke vist på billedet – kan godt udelades)

Du kan godt få økologisk natron, men det kan dog være svært at opdrive, og det er ofte udsolgt. Det er selvfølgelig det mest optimale at bruge, men vi er altså også kun mennesker, og nogle gange må det blive den fra supermarkedet.

img_9686

Find en tom beholder eller skål, som du kan lave din deodorant i. Jeg bruger altid en lidt stor beholder, da deodoranten ikke bliver dårlig, så du kan sagtens lave en stor portion på én gang.

Du kan sagtens bare bruge kokosolie og natron, og det har jeg også selv gjort mange gange. Dog vil jeg sige, at din deodorant bliver LANGT mere blid, cremet og nænsom mod huden, når du blander sheasmør i. Det er reeeen luksus! ♡
(Resten af sheasmøren kan du bruge til fødderne, hænderne eller som en ansigtsmaske mod ekstra tør hud – eller på læberne!)

Fremgangsmåde:
Lun kokosolien og sheasmøren i din beholder eller skål over et vandbad. Kokoslien smelter først, men bare giv det tid.

Når olien og smørret er smeltet, tager du beholder af vandbadet, og tilføjer natron og evt. arrowroot powder.

img_9690

img_9691

Rør massen godt rundt, og stil derefter til afkøling.
Og nu kommer det vigtige: For at al natronen ikke falder til bunds, bør du omrøre din deo løbende, inden den sætter sig. På den måde bliver din natron fint fordel i hele bøtten, i stedet for kun at ligge i bunden.

img_9693

Ét voila – du har nu din helt egen hjemmelavede deo. Påfør en “ært” deo under armene, og du er good to go. Brug den dog IKKE på nybarberede armhuler! Det kan gøre avs.

img_9698

img_9696

Ser den ikke bare lækker ud?! ♡

TIPS:

♥ Hvis du har meget sart hud, så skru ned for natronen. Duer det slet ikke, kan du bruge ren kokosolie. Det virker ikke ligeså godt, men lidt er bedre end ingenting. Jeg kender også en del der bruger en citronskive som deodorant – måske det kan være en mulighed, hvis du ikke kan tåle denne her.

♥ Hvis du ikke har natron, kan du også bruge bagepulver. Forskellen er, at der er stivelse i bagepulver, men effekten er den samme.

♥ Vil du have duft i, så tilsæt et par dråber æterisk olie. Jeg er især vild med grape, lavendel og lime, men find dine egne personlige favoritter i helsekosten.

Jeg håber at du kan bruge opskriften, og at du bliver vild med din nye, skånsomme og lugtsikre deodorant. Jeg er i hvert fald stor fan!

1 Comment on Min favorit-deo (opskrift)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.