Gluten er et stort protein, der findes i nogle kornsorter – især hvede, rug, byg og lidt i havre (der ofte bliver forarbejdet samme sted som glutenholdige produkter).

Gluten har den funktion, at det gør dejen elastisk og får det til at hæve.

Glutenmolekylet kan dog være svært at fordøje, og indtager du meget af det, kan det medføre fordøjelsesmæssige problemer.

I dag har ca. 60-100.000 danskere diagnosen glutenallergi/cøliaki, men man anslår, at ca. 50.000 flere går rundt uden at være diagnosticeret.

Du får stillet diagnosen ved enten en blodprøve eller ved en tyndtarmsbiopsi.

I Sverige har man andre kriterier for, hvornår man har cøliaki, og derfor er 30 % flere børn diagnosticeret med cøliaki derovre.

Symptombilledet er mangeartet, og bl.a. kan der nævnes træthed, tristhed, diarre, mavesmerter, udslæt (væskefyldt), smerter i led og knogler pga. mangel på kalk og D-vitamin, hvis lidelsen har stået på længe, hudblødninger pga. mangel på K-vitamin, grådlabilitet og depression.

 

Men hvad er forskellen på glutenintolerance og cøliaki?

Intolerance: Betyder, at du kun kan tåle en fødevare i meget små doser, her gluten.

Klinisk cøliaki: Inflammatorisk tyndtarmssygdom, der udløses ved at indtage gluten. Patienter med aktiv sygdom har cirkulerende antistoffer mod vævstransglutaminase (TG2, tTG).

Stum cøliaki: Har ikke altid de samme symptomer som ved klinisk cøliaki, og resultatet fra blodprøven kan snyde med, at ikke alle niveauerne er høje – den er ”stum” – men patienter oplever hurtigt bedring ved en glutenfri diæt.

 

Hvordan bliver du testet?

Det gør du hos lægen, men vær opmærksom på, at sygdomsvæsnet ikke opererer med glutenintollerance, ligesom cøliaki ofte er stærkt underdiagnosticeret.

Jeg hører ofte fra mine klienter, at deres symptomer på cøliaki ikke bliver taget alvorligt, og at det er svært at blive testet. Heldigvis kan du selv få taget en laboratorietest eller bestille en blodprøve. Det hjælper jeg dig med i en konsultation hos mig.

Vil du vide mere? Så læs med næste gang, hvor jeg fortæller dig, HVILKE fødevarer der er gluten i, og hvad du så kan spise i stedet – jeg tror, du bliver overrasket.

 

1 Comment on [Serie om gluten] Del 1: Gluten – ven eller fjende?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.