Der er mange forskellige meninger om kosttilskud, og det skal der være plads til. Jeg er fan så længe, at kosttilskuddene er valgt med omhu, er i god kvalitet, og nøje afstemt. Her giver jeg mit bud på basis kosttilskud til veganeren – altså dig, der ikke spiser animalske produkter.

Kosttilskud kan både bruges som en slags “forsikring” der gør, at du ikke kommer til at mangle noget, men de kan også bruges terapeutisk – dvs. i afstemte doser, der giver en særlig effekt. Det kunne fx. være inflammationsdæmpende omega3. Den sidste form skal dog kun udøves af behandlere, da høje doser af enkelte vitaminer eller mineraler kan have en skadelig effekt, hvis man ikke ved nok om det og de eventuelle følgevirkninger.

Som veganer er der mange måder at være veganer på. Der er både junkelskeren og sundhedsfreaken, og alt midt i mellem. Som udgangspunkt kan du sagtens få dækket alt hvad du skal have på en vegansk kost (udover b12), men det kræver, at du sætter dig ind i de forskellige næringsstoffer, og hvordan du får dem.

Derfor har jeg fundet 3 basis kosttilskud til veganeren eller vegetaren, som dækker dig rigtig fint ind, udover de næringsstoffer, du får fra en plantebaseret kost (som er et must).


 

MULTIVITAMIN:

En multivitamin indeholder alle vitaminer og mineraler i nøje afstemte doser. Det er vigtigt at give det hele samlet, da visse vitaminer og mineraler arbejder sammen – fx. er magnesium og kalk altid godt at give sammen.

Det er også derfor, at jeg ikke vælger kun at give B12, da alle b-vitaminerne arbejder nøje sammen og indretter sig efter hinanden. Et eksempel kunne være, at B3 dannes udfra aminosyren tryptofan, men for at vi kan danne B3, skal der være B1, B2, B3 og B6 med i processen for at vi kan danne det. I naturen vil du heller aldrig finde b-vitaminer isoleret, men kun som kompleks. Derfor: Giv ALTID b-vitaminer samlet, og undgå at tage enkelte b-vitaminer selv.

Jeg er glad for Spektro Veg fra Solaray. 

 

D-VITAMIN:

D-vitamin er særligt vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk til knoglernes vækst og vedligeholdelse. Det findes dog primært i animalske fødevarer, så derfor kan et tilskud være en god idé – især i vinterhalvåret (okt-marts), hvor solen sjældent kigger frem.

Symptomer på d-vitaminmangel kan være muskelsvækkelse, kramper og smerter, eller dårligt fungerende immunforsvar.

Du kan få vegansk d-vitamin fra Biosym.

 

OMEGA-3:

De essentielle fedtsyrer EPA og DHA er nogle vi skal have tilført fra kosten af. Kroppen kan i lille grad selv omdanne ALA fra planteriget til EPA og DHA, men hvor man førhen mente, at ca. 20% kunne omdannes, viser nyere forskning, at kvinder kun kan omdanne ca. 5 %, og mænd kun 0,5 %.

Desuden er det ikke alle, der har enzymerne delta-5 desaturase og delta-6 desaturase der skal til for at omdanne linol og alfa-linolen til den type omega3 som vores krop skal bruge. Omdannelsen kan også hæmmes af sygdomme i fordøjelsessystemet, højt indtag af omega6, og ensidig el. mangelfuld kost.

Derfor er det en god idé at tage et tilskud af de essentielle fedtsyrer, som vi SKAL have. Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA medvirker nemlig til at vedligeholde en normal hjertefunktion. DHA bidrager også til at vedligeholde en normal funktion af hjernen og et normalt syn.

Heldigvis kan det fås i algeform, hvor 2 kapsler dagligt er normal dagsdosis.

Vegansk Omega-3 kan fås fra DFI (billedet), Nordic Naturals og Biosym.

 

 

8 Comments on Veganske kosttilskud (basis)

 1. Hej Carolina. Hvorfor er det bedst at tage kalk sammen med magnesium? Jeg tager ekstra tilskud af magnesium inden sengetid, da det er anbefalet, og derfor ikke sammen med min multivitaminpille..
  Tak for et spændende indlæg! Håber du vil uddybe

  • Hej Josefine,
   Rigtig godt spørgsmål! Magnesium kan du sagtens tage alene, men kalk skal altid tages sammen med magnesium (og også gerne D-vitamin og evt. K). Så det er helt rigtigt, det du gør. Man sover jo SKØNT på magnesium inden sengetid 🙂 Kh. Carolina

 2. Hej Carolina,

  Tak for et godt indlæg.

  Mine kosttilskud er:
  Multivitamin
  B12
  D
  C
  Magnesium

  Pt tager jeg alle om aftenen inden sengetid, men kunne jeg med fordel dele dem op for bedre effekt? Eller er det fint som det er?

  • Hej Mette. Du kan med fordel tage din multivitamin + B12 om morgenen, da b-vitaminer kan give øget energi. Tag fx. multi, B12, C og D om morgenen, og gem magnesium til om aftenen, så du får en god søvn 🙂
   Håber det kan bruges! Kh Carolina

    • Ja, den er super god. Den er i formen methylcobalamin, som er nemt for kroppen at optage. Så den kan jeg varmt anbefale 🙂

 3. kender du et kosttilskud til kramper i benene om natten, dog ikke magnesium, det spiser jeg ,men det har ingen virkning

  • Kære Sonja. Der kan være stor forskel på magnesium-produkter, så tjek gerne, hvilken type magnesium du får. Det skal helst være en magnesium citrat, og gerne 600-1000 mg.
   Magnesium fra Biosym anbefaler jeg fx. ikke til kramper i benene. Her er Solarays og Novo Vitas gode.
   Du kan med fordel også smøre benene ind i magnesium-lotion eller -olie, som virker lokalt på vævet. Jeg kender flere, der har rigtig god effekt af dette. Det fås i helsekosten.

   Hvis ovenstående ikke virker, så prøv kosttilskuddet ‘Easy Legs’ fra Naturdrogeriet.

   Knus Carolina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.